Richter József Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész 1951. február 15-én született Keszthelyen.

Egy lakókocsiban látta meg a napvilágot, és a cirkuszdinasztiák íratlan hagyományai szerint kora gyermekkorától szülei készítették fel az artistapályára. A magyar lovas akrobata Richter-csoport tagjaként kezdetben szüleivel lépett fel a világ legnagyobb cirkuszaiban. Feleséget egy másik híres cirkuszi famíliából választott, a Renz Cirkusz igazgatójának lányát vette el, és együtt léptek fel a világ porondjain.

A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 1974-ben Ezüst Bohóc-díjat nyert, majd 1995-ben megalapította és csaknem két évtizedig igazgatta a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszát. Elefánt- és lovas akrobatikus produkcióikkal a világ összes nagy cirkuszában felléptek.

A Nemzeti Cirkusz igazgatói szerepkörét 2012-ben fiatalabbik fiának, ifjabb Richter Józsefnek adta át. Később a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) cirkuszművészeti főtanácsadója volt, majd 2012-től 2015-ig a Fővárosi Nagycirkuszt igazgatta.

Artistaművészetét számos díjjal ismerték el, köztük a brüsszeli Mort Schumann Művészeti díjjal és a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál nagydíjával. Itthon 1982-ben Jászai Mari-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. 2014-ben érdemes művész címet kapott.